Some examples of trendlines… #proximus, #telenet and #mobistar (dutch post)

Voorbijee 60 dagen tweets voor telenet
Licht stijgende trendlijn 

Telenet heeft een stijgende trendline. Het volume per dag is al aardig te noemen. Een van de dingen die me opviel als ik de tweets doornam was dat er tweets bijzijn over het afzeggen van een afspraak, bevestigd door telenet maar dat de onderhoudspersoon in kwestie toch voor de deur staat. Wijst waarschijnlijk op een administratief probleempje. Je merkt ook snel als er problemen zijn met het programmeren van een digicorder… 🙂

Merk ook op dat dit geen hashtag keyword is (#telenet heeft een gemiddelde van 5.1 tweets per dag) maar gewoon telenet (gemiddelde van 36 tweets per dag). Vangt dan ook alle tweets over telenet op, ook diegene zonder hashtag.

Proximus heeft een licht stijgende trendline. Het volume van tweets is verwaarloosbaar. Gemiddelde van 2.1 in mijn lokale database.

Mobistar heeft ook weinig tweets, maar wel meer dan proximus – mobistar heeft een gemiddelde van 5.8 tweets per dag (in mijn lokale database). Deze trendline daalt lichtjes. Sentiment in de tweets is redelijk negatief, vooral te wijten aan het iphone tekort en de bestelprocedure.

Een gedachte over “Some examples of trendlines… #proximus, #telenet and #mobistar (dutch post)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *