Hoe kies ik de beste domeinnaam ?

Je hebt de stap gezet – je wil zelf iets doen op het internet, of je vind dat de tijd rijp is om een website op te zetten, of die gratis blog service die je gebruikt trekt aardig wat mensen aan en je wil je naam reserveren voor iemand anders er mee van door gaat.

Wat is de beste naam voor je bedrijf, je blog of je website ?

  • Als je al een bedrijfsnaam hebt, is dat diegene natuurlijk waar je mee moet starten. Meestal kan je deze naam al registreren, maar soms is iemand je voorgeweest. Lees mijn andere blogpost hierover als je dergelijke problemen hebt.
  • Tenzij je een marketing budget hebt om “U” tegen te zeggen, kies je beter geen nietszeggende naam – kies liever eentje die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt met je bedrijfsnaam of met wat je doet
  • Ook een te korte naam die niets zegt hoort in die categorie – mensen onthouden beter als ze de naam kunnen associëren met iets dat ze kennen
  • Het liefst probeer je een naam te registreren die ook weeral niet te lang is, en die goed onthouden wordt
  • Heb je specifieke diensten die je aanbiedt, dan kan je proberen om een domeinnaam daarvoor te registreren, maar wees ervan bewust dat iemand je mischien al voorgeweest is. Een ramenwasser die ramenwassen.be wil registreren zal al snel merken dat deze al bezet is door een andere ramenwasser. Net zo voor bouwen.be, bouweenhuis.be, bouwwerken.be – alhoewel veel van deze namen geregistreerd zijn, zijn ze niet altijd allemaal in gebruik. Vaak hebben personen of bedrijven deze geregistreerd om er later zelf iets mee te beginnen, of gewoon om de concurrentie voor te zijn, en is de domeinnaam dus niet gebruikt maar wel onbeschikbaar…
  • Vergeet niet dat je kan spelen met woorden : op dit moment in de tijd is bouw-een-huis.be bijvoorbeeld wél beschikbaar…
  • Is je publiek Belgisch of Nederlands ? Gebruik dan .be of .nl voor je domeinnaam achtervoegsel.
  • Of ga je liever opeens europees (lever je bijvoorbeeld aan klanten in europa) ? Dan kan je het .eu achtervoegsel gebruiken.
  • Is het een internationaal publiek ? Dan kan je overwegen om .com te gebruiken.

Eens de naam gekozen, en geverifieerd dat deze nog niet bezet is, kan je hem dan aankopen.

Een gedachte over “Hoe kies ik de beste domeinnaam ?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *