Google ChromeCast is een leuk hebbeding

Chromecast dongle
Chromecast

Vorige week naar Frankrijk geweest voor een kort uitstapje. Terwijl we daar toch waren, even een nieuwe winkel gaan ontdekken ( Boulanger ) om de prijzen te gaan vergelijken.

Blijkt dat men in Frankrijk al een paar maanden de Google ChromeCast verkoopt – een kleine dongle van Google die je kan inpluggen in een vrije HDMI poort van je TV en die je moet toelaten om rechtstreeks via een wifi verbinding met je netwerk content te gaan streamen op je TV.

Wat moet je je voorstellen van zo’n dongle ?

  • het is klein, het plugt in op je hdmi poort : je hebt dus een vrije hdmi poort nodig, als je er maar 1 hebt die al gebruikt is, ben je de pineut.
  • je hebt ook nog stroom nodig voor de dongle : hiervoor moet je de dongle verbinden via een extra kabeltje naar een usb poort (van je tv) leiden. Heb je geen usb poort op je tv ? Er is een adapter voorzien om in een stopcontact te duwen, maar het is niet de mooiste oplossing.
  • de aansluiting is supergemakkelijk, zolang je eerst de chromecast app installeert en je je maar het wifi paswoord herinnert van je netwerk.

Wat kan zo’n Chromecast doen ?

In short : niets meer maar ook niets minder dan “content streamen”. En wat betekent content streamen ? Het betekent dat je alle soorten visuele data kan doorgeven naar dat bakje – via je smartphone, iphone of tablet.

Enkele voorbeelden:

  • Foto’s en Video’s die op je mobile device staan : via het “cast” icoontje kan je deze doorsturen naar je TV.
  • Youtube kanaal : het youtube filmpje wordt doorgestuurd via wifi naar je chromecasted TV.
  • Films en Muziek aangekocht via de Google Play Now winkel
  • Plex : via de plex app op je smartphone (verbonden met de Plex Media server, een software die je filmbibliotheek beheert op je pc of NAS) kan je films zien. Plex ondersteunt Chromecast en kan deze dus via de chromecast op je tv laten toekomen.
  • Chrome browser : via een plugin laat deze ook toe om de content te “casten”

Hier is een artikel met nog wat meer info over de verschillende mogelijkheden.

En dat is het voorlopig zowat. Ideaal om zelf foto’s en videos door te sturen, of een youtube filmke. Een leuk hebbeding, zeker handig in sommige gevallen, omdat het je voor een kleine prijs toelaat om via je smartphone of tablet op een gemakkelijke manier “media” op je tv te kunnen laten afspelen.Maar dat is het dan ook.

Let wel op dat dit nog een vrij jong toestel is, en dat er nog voortdurend nieuwe apps bijkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *